Inspanningstest hardlopen

Wil je als hardloper efficiënter trainen?

Een inspanningstest op de loopband is een uitgebreide analyse van jouw fysieke duurconditie. Door middel van lactaatmetingen uit een druppeltje bloed tijdens de inspanningstest bepalen we jouw omslagpunten en trainingszones op vermogen-, pace- en hartslag.

De inspanningstest omvat:

WAT WIJ AANBIEDEN

Inspanningstest hardlopen

Ontdek je grenzen, verbeter je prestaties en ren slimmer met een inspanningstest hardlopen op maat – jouw sleutel tot maximaal resultaat als hardloper!

inspanningstest hardlopen Utrecht

Voor wie?

Deze test is geschikt voor iedere  hardloper die gericht is op het boeken van progressie. Ben je gezond en benieuwd naar je trainingszones dan is deze test geschikt voor jou. Vraag je je af of het verantwoord is om een bepaalde hardloopprestatie  te doen, of heb je een medische verklaring nodig voor een marathon of loop in het buitenland, kies dan een van de sportmedische onderzoeken.

Twijfel je? Vul de vragen in bij Welke test past bij jou? en zie welke test het beste bij jou past.

Hoe?

Deze test doe je op de loopband in het fitnesscentrum van Olympos. Na het meten van gewicht, lengte en vetpercentage begint de maximale inspanningstest. De snelheid wordt elke 4 minuten verhoogd totdat je het hardlopen niet meer volhoudt. Afhankelijk van je conditie zal de test ongeveer 20-40 minuten duren. Tijdens de test meten we je hartslag, lactaat en de subjectieve mate van inspanning. Op basis van deze meetgegevens bepalen we je omslagpunten, trainingszones en brengen we je sterke en verbeterpunten in kaart.

Bekijk hier een voorbeeldverslag van een losse loopbandtest.

VO2 max zorgverzekering

Vergoeding zorgverzekering

Dit is geen sportmedische test en wordt dus niet vergoed. Zie hier het verschil tussen een inspanningstest voor gezonde sporters en een sportmedische test.

Loopbandtest na sportmedische test

Ben je een hardloper en wil na een sportmedische test op de fiets ook je hartslag- en snelheidszones bepalen voor het hardlopen, dan kun je deze test binnen 3 maanden met flinke korting doen. De test is dan €119 i.p.v. €169.

REVIEWS

Eerdere ervaringen met onze inspanningstesten
FAQ inspanningstest hardlopen

Ja dat kan. Wel is het goed om enige hardloopervaring te hebben zodat je zonder onderbrekingen 30 min achter elkaar kunt hardlopen. 

Nee. Je drempels en trainingszones worden bepaald op basis van jouw lactaatwaarden, gemeten uit een druppeltje bloed in verschillende fases in de test. Deze test is daarom ook zonder mond-/neusmasker zoals bij de sportmedische onderzoeken

Wanneer je meerdere doelen hebt in het jaar is het slim om een inspanningstest aan het begin van je trainingsseizoen te plannen, vaak is dat in de winterperiode. Heb je een doel waar je echt lang voor traint, bijv. 5-6 maanden training voor een marathon, dan is het slim zijn om aan het begin van deze periode en halverwege eenzelfde test te doen om je progressie te kunnen monitoren en je trainingszones bij te stellen. 

Het is aan te raden om minimaal 3 weken weer regelmatig te hebben getraind om ervoor te zorgen dat jouw testuitslagen representatief zijn voor jouw loopvermogen in het grootste deel van je trainingsperiode voor een race/evenement.

Nee. Bij deze test is geen sportarts betrokken die je een sportmedische verklaring kan overleggen. Ben je 35 jaar of jonger, dan is het vaak wel mogelijk om deze test te doen als onderdeel van een sportmedische onderzoek. Vul evt. deze vragen in om na te gaan welke test of welk sportmedisch onderzoek voor jou geschikt is.     

  • Neem twee tot drie uur voor het onderzoek geen zware maaltijd meer. Een lichte maaltijd is wel verstandig. Neem vanaf 4u voor de test ook geen koffie, thee, cola of andere cafeïne houdende dranken (dit beïnvloed je hartslag en daarmee je trainingszones). 
  • Zorg ervoor dat je uitgerust bent, vergelijkbaar met hoe je je zou voorbereiden op een wedstrijd. Het is verstandig om vanaf 2 dagen voor de test (48u van tevoren) geen intensieve of extreem lange training te doen. Bij twijfel hierover, neem nog even contact op. 
  • Je kunt tijdens de test het best een hardloopoutfit kiezen voor bij warm weer (korte broek en shirt).  
  • Na afloop is er gelegenheid om te douchen dus neem evt. een handdoek en schone kleding mee voor na afloop. 

Beide kan. Je doet de test waarschijnlijk vooral om je trainingszones in kaart te brengen. Dan is het ook slim om de test te doen op de schoenen waarop je het meeste loopt in trainingen.

De wetenschap achter jouw succes
Krijg inzichten in je kunnen en
verbeter je prestaties!