Sportmedische of Inspanningstest?

Wat is het verschil tussen een gewone inspanningstest en een sportmedisch onderzoek? Een veel gestelde vraag waarop je hieronder het antwoord vindt.

Bij een sportmedische onderzoek met inspanningstest is het belangrijkste doel om jouw lichamelijke gezondheid in rust én tijdens inspanning in kaart te brengen. Voorafgaand aan de test bekijkt de Sportarts of er klachten zijn die met lichamelijk onderzoek, een hartfilmpje (ECG) en een longfunctietest geobjectiveerd worden. Er wordt een maximale inspanningstest gedaan op een fietsergometer met ademgasanalyse, waarbij het opgelegde vermogen snel wordt opgevoerd (elke 20 – 60 seconde). Hierbij worden je maximale duurconditie (VO2max) en je hartslagzones bepaald maar dit is niet het hoofddoel van de test.

Sportmedische test VO2max test ademgasanalyse ECG gezondheidscheck APK lichaam inspanningstest ECG
Sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse

Anders dan bij een sportmedische test is het belangrijkste doel van deze test het bepalen van je conditie, je hartslag-, snelheids- en vermogenszones. Deze test is voor hardlopers, wielrenners, triatleten en andere duursporters met ervaring en zonder lichamelijke klachten tijdens inspanning of gezondheidsproblemen. Ook in deze maximale inspanningstest wordt het vermogen geleidelijk opgevoerd maar de stappen duren langer (4 minuten) en daarmee de totale testtijd ook. Met deze test kunnen jouw hartslag-, snelheid- en vermogenszones nauwkeuriger bepaald worden en wordt specifiek gekeken naar jouw sterke en zwakke punten als duursporter. Ideaal voor de triatleet, wielrenner of hardloper die traint op hartslag en/of vermogen of dit van plan is te gaan doen.

inspanningstest wielrennen fietsen maximaaltest maximale inspanningstest conditietest lactaat
Inspanningstest met Lactaatmeting

Voordat je je aanmeldt voor een test vul je eerst een online vragenlijst in. Deze wordt doorgenomen door een inspanningsfysioloog en/of sportarts. Naar aanleiding van dit formulier kan je worden geadviseerd om een andere test te doen dan je hebt aangevraagd. Uiteraard zal je hierover worden geïnformeerd.

Voor alle tests waarbij de sportarts betrokken is, is een vergoeding mogelijk. Dat zijn alle sportmedische tests: de VO2max Cardio en de SMOT. Voor de inspanningstests met lactaatmeting is geen vergoeding mogelijk.

Is je belangrijkste vraag gezondheidsgerelateerd, kies dan voor een van de sportmedische tests.
Wil je vooral je conditie meten en wil je weten waar je traningszones liggen, kies dan voor de inspanningstest met lactaatmeting.

Een sportmedisch onderzoek raden wij aan wanneer je:
– een medische verklaring nodig hebt voor een cyclo of andere sportevenement in het buitenland
– klachten ervaart tijdens of na het sporten
– weet dat je hart- of longproblemen hebt, er een familiaire oorzaak van hart- of longproblemen is, je medicatie gebruikt die hart of longen beïnvloeden of wanneer je kanker hebt of hebt gehad.
– 35 jaar of ouder bent en na een aantal jaar van inactiviteit weer wilt gaan sporten.
– 50 jaar of ouder bent en gaat sporten.