VO2max Cardio

Maximale inspanningstest op een fietsergometer met ademgasanalyse en hartfilmpje (ECG).

  • Voor sporters die een medische verklaring nodig hebben voor bijv. de Marmotte, Alpe d’Huzes of een andere cyclosportive.
  • Voor sporters die een verplichte sportkeuring moeten doen en ook hun hartslagzones en drempels willen bepalen.
  • Voor sporters die willen weten of hun hart ‘gezond’ is.

Bij inspanningsgerelateerde klachten zou deze test vergoed kunnen worden vanuit uw basisverzekering. Zie deze pagina van de website van het SMA Utrecht voor meer informatie of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Heeft u geen klachten, dan zou deze test vergoed kunnen worden vanuit uw aanvullende verzekering. Klik hier voor een overzicht van vergoedingen Sportmedische zorg 2023 uit de aanvullende verzekering.
De VO2-max Cardio (<35 jaar) is vergelijkbaar met het Basisplus sportmedisch onderzoek + ademgasanalyse in het overzicht van Sportzorg en de VO2-max Cardio (>35 jaar) te vergelijken met het Groot Sportmedisch onderzoek + ademgasanalyse.
Voor een overzicht van alle sportmedische testen die InspanningLoont samen met SMA Utrecht doet, klik hier.

Om een betrouwbaar ECG af te nemen tijdens inspanning wordt deze test alleen op de fiets afgenomen. Ben je een ervaren hardloper, jonger dan 36 jaar en blijkt uit je ingevulde screeningslijst dat je weinig/geen risico hebt op een hartaandoening,  dan is het mogelijk om deze test op de loopband te doen. Je trainingszones worden dan bepaald met lactaatmeting in plaats van ademgasanalyse.
Kies je voor de VO2-max Cardio en ben je 36 jaar of ouder, dan wordt de test op de fiets uitgevoerd. Voor je trainingszones worden je hartslagwaardes in de test gecorrigeerd voor het hardlopen. Aanvullend kun je een losse inspanningstest op de loopband doen met flinke korting; €109 i.p.v. €159.

Deze test doe je op onze testfiets (Monark ergometer). Het is mogelijk deze test op je eigen racefiets te doen tegen een meerprijs van 15 euro. Na het meten van gewicht, lengte en vetpercentage, rustECG, longfunctie en na het doornemen van de vragenlijst met de sportarts begint de maximale inspanningstest. Het vermogen wordt elke minuut verhoogd totdat je de trappers niet meer rond krijgt. Afhankelijk van je conditie zal de fietstest ongeveer 10-15 minuten duren. Tijdens de test meten we continu je ECG, bloeddruk en zuurstofsaturatie (bij sporters van 35 jaar of ouder), je hartslag en je ademgassen (zuurstof en koolstofdioxide). Op basis van de ademgasanalyse worden je hartslagzones en drempels bepaald.

Ben je 35 jaar of jonger en blijkt uit je ingevulde screeningslijst dat je geen/weinig risico hebt op een cardiovasculaire aandoening, dan wordt deze test gedaan met meting van ECG en bloeddruk in rust maar niet tijdens inspanning en vindt er geen bloedonderzoek plaats. De test kost dan €275.

Na het 35e levensjaar neemt de kans op hartaandoeningen toe. Wij adviseren om deze test om de 3 jaar te herhalen vanaf 35 jaar en in ieder geval voor een groot sportevenement als de Marmotte, Alpe d’Huzes of een Marathon. Ben je 36 jaar of ouder, dan vindt bij de VO2-max Cardio bloedonderzoek plaats en worden ECG en bloeddruk tijdens inspanning gemeten. De test kost dan €301.

Mocht er uit de vragenlijst, rustECG en bloeddrukmeting in rust aanwijzingen zijn dat uitgebreider onderzoek nodig is dan kan op inschatting van de sportarts de test worden omgezet naar een SMOT.

€ 275 /
€ 301

1.5 uur